Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - ziua a treia

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

mcb iasi site 2017

Miercuri, a treia zi a Masterclass-ului, a urmat programul stabilit: dimneața a început cu Ansamblu feminin, curs din ce în ce mai popular datorită răspunsurilor pertinente ale doamnei Grăjdeanu la întrebările sau solicitările de sfaturi pentru rezolvarea unor probleme personale în interpretare, venite din partea participanților.

Au urmat cele două cursuri cu domnul Panagiotis Neochoritis, care a lucrat în continuare pe intervalica de la Chinonicul de luni (Cel ce faci pe îngerii Tăi...) și a început lucrul la o partitură nouă, Chinonicul de joi (În tot pământul a ieșit vestirea lor...). Printre altele, domnul Neochoritis a punctat următoarele aspecte: A fi avansat nu înseamnă a citi perfect notația psaltică ci a simți ethosul glasului. La acest nivel se ajunge prin mult studiul individual făcut pe tactare – nu doar în mod manifest, fizic, ci si prin tactare interioară care, internalizată, dă pulsația care se imprimă în cântarea la strană. Audițiile sunt folositoare dar psaltul trebuie să caute în sine chei interpretative, prin efort personal și mult studiu individual, prin aplecare cu multă răbdare asupra detaliilor frazelor. Astfel, în abordarea unei partituri noi, se trece de la o frază la alta doar după ce psaltul simte siguranță și e mulțumit de cum a cântat. De asemenea, la nivel avansat, psaltul poate identifica o greșeală în cântare și nu se lasă influențat de ea, interpretând corect.

Înainte de pauza de prânz s-a lansat manualul online de Paleografie Muzicală: Paleografia muzicii bizantine din perspective vechi și noi, prezentat de autoarea acestuia, doamna conf. dr. Maria Alexandru, de echipa de paleografie muzicală de la Universitatea Aristotelis din Salonic și de studenți ai secției de Muzică Bizantină de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, iar după pauză a fost al treilea curs opțional de kanonaki.

La Ansamblu psaltic, domnul asist. drd. Adrian Sîrbu a atras atenția participanilor că diferența dintre un cor bun și unul excepțional stă în finețea interpetării, care vine din stăpânirea tehnicii și mai ales din inspirație, din răspunsul pe care îl primești de la Dumnezeu în momentul interpretării. Marii psalți nu au fost neapărat talentați, dotați cu cele mai bune voci, ci trăitori cu viață aleasă.

Seara, la cursul adresat avansaților, domnul Panaghiotis Neochoritis a reamintit celor prezenți în sală că muzica psaltică se învață prin practică neîntreruptă, cu o ucenicie care poate dura chiar 15 ani în care ucenicul nu face altceva decât să țină isonul. Studiul individual ajută psaltul să se formeze ca entitate personală, să caute și să controleze sunetele, astfel încât să nu fie un simplu imitator. Efortul acesta de învățare se face după logica muzicii psaltice, care este diferită de logica acestei lumi tot mai zgomotoase. Ca un monah, psaltul trebuie să se lepede de sine însuși pentru a se putea apropia de muzica bisericească.

lect.dr. Sorina Chiper
PR
Asociația Culturală Byzantion

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Zilelor Psalților Români - Ediția I (14‐15 mai 2021) - Programul evenimentului

  zilele psaltilor foto100 de ani de la înființarea la Iasi a Asociației Generale a Cântăreților Bisericești. 7 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Lykourgos Angelopoulos.

  Ziua I ‐ 14.05.2021 Format: online (byzantion.ro și Facebook Byzantion)

  ora 11.00 Sesiune științifică (1)

  1. Prof. Dr. Vasile Vasile (București): Statutul psaltului român la începutul secolulului trecut. Rolul lui Ioan Popescu Pasărea (video)
  2. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Lykourgos Angelopoulos și opera sa, ieri și astăzi (video)
  3. Pr. Ionel Roată (Iași): Importanța sinergiei dintre altar și strană (video)
  4. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Situația psalților din Grecia la începutul secolului al XX‐lea (video)

  ora 17.00 Sesiune științifică (2)

  1. Conf. Dr. Zamfira Dănilă (Iași): Evghenie Humulescu, un arhiereu‐muzician model la începutul secolului al XX‐lea (articol)
  2. Pr. Drd. Constantin Stoica (Buzău): Informații inedite din arhivele Arhiepiscopiei Buzăului despre cântăreții bisericești de la începutul sec. XX (articol)
  3. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Asociația Generală a Cântăreților Bisericești ‐ un fenomen unic și un mesaj peste veacuri (articol)
  4. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Marele Congres al Cântăreților Bisericești de la Iași ‐ 21‐23 august 1912 (articol)
  5. Aspecte inedite din viața psalților români din primele decenii ale secolului al XX‐lea – imagini și articole relevante din Revista Cultura, din perioada 1911‐1912 și 1920‐1921.

  Ziua a II‐a 15.05.2021 Catedrala Mitropolitană din Iași. Format: onsite, cu transmisiune live video prin Doxologia

  09.30 – 11.30 Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea PS Nichifor Botoșăneanul, a Corului Academic Byzantion și a psalților Catedralei.

  11.30 Slujba de pomenire a psalților

  12.00 Concert de Muzică Psaltică dedicat tuturor psalților români și Protopsaltului Lykourgos Angelopoulos

  în Ultimele Evenimente
 • Zilele Psalților Români - ediția I (14-15 mai 2021)

  WhatsApp Image 2021 05 11 at 23.49.50În perioada 14-15 mai 2021, Asociația Culturală Byzantion, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, organizează ediția I a Zilelor Psalților Români, un eveniment ce se dorește a fi o evocare a personalităților Artei Psaltice care au activat pe teritoriul țării noastre de-a lungul vremurilor. Se cuvine, din datorie, să ne cunoaștem trecutul, pentru a învăța să ne clădim împreună viitorul. Se cuvine, din recunoștință, să invocăm prin cântări și cuvântări pe toți cei care și-au dăruit viața în slujba melosului sfânt, fie prin activitatea la strană sau cea pedagogică, fie prin cea cărturărească, sau cea de compozitor, de dirijor sau de cronicar. Se cuvine, din dragoste pentru Frumos, să ridicăm din nou statutul și demnitatea psaltului la înălțimea potrivită chemării lui.

  în Ultimele Evenimente Citeşte mai mult
 • Informații tehnice necesare pentru conectarea la cursurile ONLINE ale Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

  mcb2020 afis prescurtareDragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași,

  în Înscriere Citeşte mai mult
 • Partiturile pentru ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași
  Dragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin,
   
  avem bucuria de a vă pune la dispoziție materialul didactic propus de către domnul Panagiotis Neochoritis spre a fi studiat împreună. 
  Este vorba despre cunoscuta lucrare Πανδέκτη ce a fost editată în patru volume la Constantinopol între anii 1850 și 1851 de către Ioan Lampdarie și Ștefan Domesticul, ai Marii Bisericii a lui Hristos.
  Invitatul nostru propune pentru această ediție să ne aplecăm atenția asupra volumului al IV-lea (Matime ale Sfintei Liturghii) și în special asupra heruvicelor (paginile 59-431). Linkul de unde puteți descărca pdf-ul cu semnele de carte notate bilingv se găsește aici.
  în Înscriere
 • NOU! - Programul actualizat Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, Ediția a XIII-a ONLINE, 13 - 17 iulie 2020

  mcb iasi site 2017

   

  în Program Citeşte mai mult