Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

Deosebit de atractivă a fost prezentarea echipei de paleografie muzicală a Universității Aristotelis din Salonic, îndrumată de conf. dr. Maria Alexandru. Într-o manieră interactivă, studenții și doamna profesoară au prezentat elemente de teorie și de formare a tehnicii de cânt din creația Sfântului Ioan Cucuzel, „dascălul dascălilor”. Pornind de la reprezentarea scării glasurilor din manuscrise, doamna Alexandru a punctat implicațiile sale escatologice. O altă reprezentare cu caracter didactic este arborele paralaghiei, cu exerciții foarte utile pentru antrenara vocii, pentru introducerea în lumea modulațiilor și pentru dezvoltarea ambitusului.  

La cursurile de interpretare psaltică ale domnului Panagiotis Neochoritis, participanții avansați au fost împărțiți în opt echipe, care au inclus și un participant implicat în activități de predare, fiecare echipă lucrând pe Anastasimatarul de la 1821 al lui Petru Efesiu. Tema a fost aceea de a transcrie textul din limba română, pe silabe, sub textul din limba greacă, adăugând, la nevoie, anacruze. În timp ce avansații au lucrat în săli diferite, în sala Achim Stoia au lucrat începătorii, urmărind modul practic în care un dascăl își instruiește ucenicii, prin exemplul interpretării, corectate la nevoie, a celor doi psalți de la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol care l-au însoțit pe domnul Neochoritis. Acesta din urmă le-a amintit cursanților etapele procesului de învățare, valabile, de altfel, în orice domeniu: mai întâi, dascălul explică; apoi tace, lăsându-l pe ucenic să practice și corectând detaliat, iar în ultima fază, se face perfecționarea sau șlefuirea finală. Atât ucenicul cât și dascălul trebuie să conștientizeze faptul că învățarea intervalelor, a expresiilor și a ritmului cere mult timp, punerea bazelor temeinice necesitând ani de zile. Tinerii care îl însoțesc pe domnul Neochoritis, de exemplu, au început experiența de stană de la vârsta de 3 ani.

În a doua parte a zilei, doamna conf. dr. Maria Alexandru a continuat cursul opțional de muzică orientală clasică, de la ora 16.30 participanții la Masterclass fiind prezenți la Vecernia Mare cu Litie în cinstea Sfintei Mucenițe Marina – hramul bisericii Sf. Sava din Iași.

După ora 20, domnul Neochoritis s-a întâlnit din nou cu cursanții, în spațiul eclezial primitor al Bisericii Sf. Sava, la al patrulea curs de interpretare psaltică. La strană au lucrat cei avansați, în perechi – câte doi în ambele strane, interpretând cântările Vecerniei din Anastasimatar, pe diferite glasuri.

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

Comentarii   

0 # Application marsupialization, preoperatively, therapists, errors.ayesiegs 21-06-2020 04:16
http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Amoxicillin Online org.ltjm.byzantion.ro.brc.sc http://mewkid.net/when-is-xicix/
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Zilelor Psalților Români - Ediția I (14‐15 mai 2021) - Programul evenimentului

  zilele psaltilor foto100 de ani de la înființarea la Iasi a Asociației Generale a Cântăreților Bisericești. 7 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Lykourgos Angelopoulos.

  Ziua I ‐ 14.05.2021 Format: online (byzantion.ro și Facebook Byzantion)

  ora 11.00 Sesiune științifică (1)

  1. Prof. Dr. Vasile Vasile (București): Statutul psaltului român la începutul secolulului trecut. Rolul lui Ioan Popescu Pasărea (video)
  2. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Lykourgos Angelopoulos și opera sa, ieri și astăzi (video)
  3. Pr. Ionel Roată (Iași): Importanța sinergiei dintre altar și strană (video)
  4. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Situația psalților din Grecia la începutul secolului al XX‐lea (video)

  ora 17.00 Sesiune științifică (2)

  1. Conf. Dr. Zamfira Dănilă (Iași): Evghenie Humulescu, un arhiereu‐muzician model la începutul secolului al XX‐lea (articol)
  2. Pr. Drd. Constantin Stoica (Buzău): Informații inedite din arhivele Arhiepiscopiei Buzăului despre cântăreții bisericești de la începutul sec. XX (articol)
  3. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Asociația Generală a Cântăreților Bisericești ‐ un fenomen unic și un mesaj peste veacuri (articol)
  4. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Marele Congres al Cântăreților Bisericești de la Iași ‐ 21‐23 august 1912 (articol)
  5. Aspecte inedite din viața psalților români din primele decenii ale secolului al XX‐lea – imagini și articole relevante din Revista Cultura, din perioada 1911‐1912 și 1920‐1921.

  Ziua a II‐a 15.05.2021 Catedrala Mitropolitană din Iași. Format: onsite, cu transmisiune live video prin Doxologia

  09.30 – 11.30 Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea PS Nichifor Botoșăneanul, a Corului Academic Byzantion și a psalților Catedralei.

  11.30 Slujba de pomenire a psalților

  12.00 Concert de Muzică Psaltică dedicat tuturor psalților români și Protopsaltului Lykourgos Angelopoulos

  în Ultimele Evenimente
 • Zilele Psalților Români - ediția I (14-15 mai 2021)

  WhatsApp Image 2021 05 11 at 23.49.50În perioada 14-15 mai 2021, Asociația Culturală Byzantion, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, organizează ediția I a Zilelor Psalților Români, un eveniment ce se dorește a fi o evocare a personalităților Artei Psaltice care au activat pe teritoriul țării noastre de-a lungul vremurilor. Se cuvine, din datorie, să ne cunoaștem trecutul, pentru a învăța să ne clădim împreună viitorul. Se cuvine, din recunoștință, să invocăm prin cântări și cuvântări pe toți cei care și-au dăruit viața în slujba melosului sfânt, fie prin activitatea la strană sau cea pedagogică, fie prin cea cărturărească, sau cea de compozitor, de dirijor sau de cronicar. Se cuvine, din dragoste pentru Frumos, să ridicăm din nou statutul și demnitatea psaltului la înălțimea potrivită chemării lui.

  în Ultimele Evenimente Citeşte mai mult
 • Informații tehnice necesare pentru conectarea la cursurile ONLINE ale Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

  mcb2020 afis prescurtareDragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași,

  în Înscriere Citeşte mai mult
 • Partiturile pentru ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași
  Dragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin,
   
  avem bucuria de a vă pune la dispoziție materialul didactic propus de către domnul Panagiotis Neochoritis spre a fi studiat împreună. 
  Este vorba despre cunoscuta lucrare Πανδέκτη ce a fost editată în patru volume la Constantinopol între anii 1850 și 1851 de către Ioan Lampdarie și Ștefan Domesticul, ai Marii Bisericii a lui Hristos.
  Invitatul nostru propune pentru această ediție să ne aplecăm atenția asupra volumului al IV-lea (Matime ale Sfintei Liturghii) și în special asupra heruvicelor (paginile 59-431). Linkul de unde puteți descărca pdf-ul cu semnele de carte notate bilingv se găsește aici.
  în Înscriere
 • NOU! - Programul actualizat Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, Ediția a XIII-a ONLINE, 13 - 17 iulie 2020

  mcb iasi site 2017

   

  în Program Citeşte mai mult