Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

Mai precis, ziua a debutat, ca și ieri, chiar inainte de ora prevăzută în program, doamna soprană Mihaela Grăjdeanu oferindu-se să lucreze individual cu participanții mai timizi. La curs au paricipat atât maici cit și mireni, fiecare discutând problemele cu care se confruntă la strană si primind sfaturi referitoare la modul în care aceste probleme pot fi rezolvate.

A urmat prezentarea cărților Chinonicarul vechilor dascali, editat de Asociația Culturală Byzantion, Scara Virtuților, scrisă de domnul Grigorios Stathis și Prinos de cinstire, carte închinată marelui dascal Stathis, precum și a si CD-ul Renașterea muzicală a Bizanțului românesc, al corului academic Byzantion. Apoi arhid. lect. dr. Sorin Mihalache a susținut două conferințe, prima bazată pe cercetările sale din domeniul neuroștiințelor, cealaltă inspirată din propria slujire ca diacon si din provocările profesiei de lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din Iasi, unde preda cursuri de Dogmatica. Prima conferință intitulată „Cântare și încântare: schiță pentru o radiografie neuroștiințifică a experienței muzicale” a subliniat neuroplasticitatea creierului și capacitatea activităților care ne țin în starea de flux mental de a ne reorganiza amintirile autobiografice și astfel, de a ne restructura interiorul. Cu referire la muzică, putem spune că muzica pe care o ascultăm cu plăcere ne poate redefini ca ființe. În a doua conferință, vorbitorul a punctat, cu exemple filocalice și rezultate ale cercetării științifice, modul în care atenția selectivă ne influențează percepția simțurilor, precum și importanța atenției în rugăciunea cântată, și a trăirii autentice a psaltului, în transmiterea mesajului/cuvântului lui Dumnezeu către credincioși. Psaltul trebuie nu doar să fie conștient de înțelesul cuvintelor pe care le rostește sau le cântă, dar și să le conștientizeze, și să păstreze conștientizarea propriei nevrednicii prin raportare la Dumnezeu.

Cursurile de interpretare psaltică ale domnului Neochoritis au continuat în maniera de lucru abordată cu o seară în urmă la Biserica Sf. Sava, adică a ascultat psalții aflați la nivel avansat interpretând cântări – cântările lor preferate, de data aceasta, intervenind și corectând când a fost cazul. Seara, la Biserica Sf. Sava, s-a lucrat din nou pe cântări ale Vecerniei, pe glasuri diferite, atât individual cât și în grupul mare al tuturor participanților. Doamna Maria Alexandru a lucrat cu cursanții, făcând exerciții vocale și continuând pregătirea pieselor pentru minirecitalul de muzică orientală clasică de vineri, 19 iulie 2019.

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

Comentarii   

0 # Hello adminfabianno 22-04-2020 22:21
Your site is very cool, i have bookmarked it.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Zilelor Psalților Români - Ediția I (14‐15 mai 2021) - Programul evenimentului

  zilele psaltilor foto100 de ani de la înființarea la Iasi a Asociației Generale a Cântăreților Bisericești. 7 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Lykourgos Angelopoulos.

  Ziua I ‐ 14.05.2021 Format: online (byzantion.ro și Facebook Byzantion)

  ora 11.00 Sesiune științifică (1)

  1. Prof. Dr. Vasile Vasile (București): Statutul psaltului român la începutul secolulului trecut. Rolul lui Ioan Popescu Pasărea (video)
  2. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Lykourgos Angelopoulos și opera sa, ieri și astăzi (video)
  3. Pr. Ionel Roată (Iași): Importanța sinergiei dintre altar și strană (video)
  4. Dr. Georgios Konstantinou (Atena): Situația psalților din Grecia la începutul secolului al XX‐lea (video)

  ora 17.00 Sesiune științifică (2)

  1. Conf. Dr. Zamfira Dănilă (Iași): Evghenie Humulescu, un arhiereu‐muzician model la începutul secolului al XX‐lea (articol)
  2. Pr. Drd. Constantin Stoica (Buzău): Informații inedite din arhivele Arhiepiscopiei Buzăului despre cântăreții bisericești de la începutul sec. XX (articol)
  3. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Asociația Generală a Cântăreților Bisericești ‐ un fenomen unic și un mesaj peste veacuri (articol)
  4. Lect. Dr. Adrian Sîrbu (Iași): Marele Congres al Cântăreților Bisericești de la Iași ‐ 21‐23 august 1912 (articol)
  5. Aspecte inedite din viața psalților români din primele decenii ale secolului al XX‐lea – imagini și articole relevante din Revista Cultura, din perioada 1911‐1912 și 1920‐1921.

  Ziua a II‐a 15.05.2021 Catedrala Mitropolitană din Iași. Format: onsite, cu transmisiune live video prin Doxologia

  09.30 – 11.30 Sfânta Liturghie arhierească, cu participarea PS Nichifor Botoșăneanul, a Corului Academic Byzantion și a psalților Catedralei.

  11.30 Slujba de pomenire a psalților

  12.00 Concert de Muzică Psaltică dedicat tuturor psalților români și Protopsaltului Lykourgos Angelopoulos

  în Ultimele Evenimente
 • Zilele Psalților Români - ediția I (14-15 mai 2021)

  WhatsApp Image 2021 05 11 at 23.49.50În perioada 14-15 mai 2021, Asociația Culturală Byzantion, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, organizează ediția I a Zilelor Psalților Români, un eveniment ce se dorește a fi o evocare a personalităților Artei Psaltice care au activat pe teritoriul țării noastre de-a lungul vremurilor. Se cuvine, din datorie, să ne cunoaștem trecutul, pentru a învăța să ne clădim împreună viitorul. Se cuvine, din recunoștință, să invocăm prin cântări și cuvântări pe toți cei care și-au dăruit viața în slujba melosului sfânt, fie prin activitatea la strană sau cea pedagogică, fie prin cea cărturărească, sau cea de compozitor, de dirijor sau de cronicar. Se cuvine, din dragoste pentru Frumos, să ridicăm din nou statutul și demnitatea psaltului la înălțimea potrivită chemării lui.

  în Ultimele Evenimente Citeşte mai mult
 • Informații tehnice necesare pentru conectarea la cursurile ONLINE ale Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași

  mcb2020 afis prescurtareDragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași,

  în Înscriere Citeşte mai mult
 • Partiturile pentru ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iași
  Dragi participanți la ediția a XIII-a a Masterclass-ului de Cânt Bizantin,
   
  avem bucuria de a vă pune la dispoziție materialul didactic propus de către domnul Panagiotis Neochoritis spre a fi studiat împreună. 
  Este vorba despre cunoscuta lucrare Πανδέκτη ce a fost editată în patru volume la Constantinopol între anii 1850 și 1851 de către Ioan Lampdarie și Ștefan Domesticul, ai Marii Bisericii a lui Hristos.
  Invitatul nostru propune pentru această ediție să ne aplecăm atenția asupra volumului al IV-lea (Matime ale Sfintei Liturghii) și în special asupra heruvicelor (paginile 59-431). Linkul de unde puteți descărca pdf-ul cu semnele de carte notate bilingv se găsește aici.
  în Înscriere
 • NOU! - Programul actualizat Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, Ediția a XIII-a ONLINE, 13 - 17 iulie 2020

  mcb iasi site 2017

   

  în Program Citeşte mai mult