Jurnal de eveniment: Masterclass de Cânt Bizantin, ziua a patra

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

slujba mcb 14Ziua a patra a Masterclass-ului de Cânt Bizantin a debutat cu ultima întâlnire a ansamblului psaltic feminin, urmată de o prezentare foarte bine contextualizată a canonului Imului Acatist „Deschide-voi gura mea” în stilul vechi și nou și a irmosului calofonic „Floare neveștejită”, prezentare realizată sub îndrumarea conf. dr. Maria Alexandru.

În continuarea prelegerii din ziua a treia a Masterclass-ului, monahul Filotheu Bălan a ținut un curs teoretic despre cântările irmologice, compozitorii cei mai reprezentanți din ultimele patrusprezece secole și geneza unor cărți de cântări bisericești folosite la strană.Pe lângă indicații bibliografice, monahul Filotheu a facut câteva sugestii practice de direcții de cercetare și proiecte de traducere/transliterare și editare, care sunt absolut necesare.

Conferința zilei a fost ținută de profesorului Antonios Aetopoulos. Domnul Aetopoulos a făcut un studiu comparativ al irmologhioanelor lui Petru Peloponisie, Petru Vizantie și Ioan Protopsaltul. Diferențele dintre ele sunt la nivel de thesis, de ortografiere, de accentuare a unor sensuri sau de analiză consemnată în scris.

În ziua a patra a Masterclass-ului, seria cursurilor practice oferite de prof.dr. Georgios Konstantinou și de protopsaltul Dimitrios Galanis a fost completată de cursul ținut de protopsaltul Ioannis Chasanidis. Domnia sa a ancorat cântarea psaltică în rugăciune, accentuând faptul că trăirea duhovnicească a psaltului și a celor care ascultă cântarea trebuie să primeze înaintea cunoștințelor raționale, de lucrare a semnelor. Cunoașterea semnelor și a lucrării lor nu este un scop în sine – scopul principal este rugăciunea. Muzica bizantină – a declarat domnul Chasanidis – este „înalta artă dumnezeiască creată de oameni luminați de Dumnezeu și sfințiți și oricine vrea să o aprofundeze va descoperi măreția lui Dumnezeu”. Muzica psaltică nu are sfârșit; cu cât încearcă cineva să o aprofundeze, cu atât îi deschide Dumnezeu mintea, inima și ochii. În acest proces de aprofundare a interpretării, un rol de seamă îl are relația dintre învățăcelul în tainele psaltichiei și dascălul său.

Împletirea dintre rugăciune și cântare s-a realizat în mod practic prin participarea la Utrenia Sf Mucenițe Eufimia și la Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur, în biserica voievodala Sf. Sava, monument istoric din secolul al XVI-lea. Timp de cinci ore, de la 9 seara până la 2 dimineața, participanții de la Masterclass și credincioșii din Iași care și-au plecat genunchii înaintea altarului din biserica de curând restaurată s-au cufundat în atmosfera tainică a cântării la lumina lumânărilor, slujbele fiind oficiate de Arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier în Sectorul de Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu Arhid. Paul Alexandru Bârsan, de la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău și Diac. Adrian Florea, de la Catedrala Mitropolitană din Iași.

 

Sorina Chiper

P.R. Asociația Culturală Byzantion

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult