Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin – ziua a doua

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

mcb15 ziua douaA doua zi a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin a debutat devreme, cu ora de Ansamblu psaltic feminin, în cadrul căreia doamna soprană Mihaela Grăjdeanu a prezentat  modul corect de respirație și soluții practice pentru rezolvarea unor probleme precum laringita și disfonia.

Cursul de interpretare la nivel avansat susținut de domnul Neochoritis a continuat exercițiile practice începute în prima zi, subliniind nevoia de a învăța sub îndrumarea directă a unui dascăl și atrăgând atenția asupra faptului că nu se poate cânta pronind de la un concept doar, fără ca mintea să cerceteze ce se întâmplă în suflet. În acest context, ascultarea, ca mijloc de dobândire a smereniei, devine un aspect de didactică a muzicii psaltice. Prezentarea doamnei conferențiar dr. Maria Alexandru din cadrul cursului interactiv de paleografie s-a concentrat asupra școlii muzicale de la Putna și asupra metodelor de calofonie ale Sfântului Ioan Cucuzel. În contextul decăderii nivelului muzicii psaltice de după căderea Constantinopolului, tradiția psaltichiei nu s-a pierdut ci a cunoscut o nouă înflorire la Putna.

După amiază, ansamblul mare a făcut un curs practic de interpretare psaltică sub îndrumarea domnului Adrian Sîrbu. Ansamblul mare a lucrat sub îndrumarea domnului Panaghiotis Neochoritis, care a pus accent pe ideea că bazele învățării muzicii psaltice se pun prin învățarea scărilor glasurilor și prin găsirea ethosului potrivit, fiecare glas implicând o anumită mișcare a sufletului.

Seara s-a încheiat cu slujba de priveghere care a avut loc la Biserica Sfântul Sava, închinată Sfinților români Epictet și Astion și Sfântului Mare Mucenic Procopie. Luminată tainic, doar de candele și lumânările psalților, biserica a fost pătrunsul de duhul rugăciunii îngerești, de fiorul coborârii în adâncul sufletului și de bucuria slăvirii lui Dumnezeu prin cinstirea sfinților săi. 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult