Corul „Byzantion“ din Iaşi a sărbătorit 15 ani de activitate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Biserica „Sfinţii Arhangheli“ a Mănăstirii Frumoasa din Iaşi a avut loc aseară concertul extraordinar de muzică bizantină „15 ani de activitate Byzantion“. Repertoriul a fost susţinut de actuali şi foşti membri ai Corului „Byzantion“. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost Lykourgos Angelopoulos şi Georgios Konstantinou.Corul „Byzantion“ din Iaşi a sărbătorit aseară, printr-un concert extraordinar, 15 ani de existenţă. Evenimentul, organizat în cadrul celei de-a V-a ediţii a Masterclassului de Cânt Bizantin, a reprezentat o ocazie deosebită pentru foştii şi actualii membri ai coralei de a se regăsi.

Membrii Corului „Byzantion“ au arătat aseară, invitaţilor din toată ţara, bucuria interpretării cântărilor bizantine pe care o trăiesc de 15 ani încoace. Repertoriul a fost complex, concertul fiind deschis cu Imnul Sfintei Treimi, care datează din sec. al III-lea. S-a continuat cu fragmente din Slujba celor trei tineri, care se cântă în Duminica dinaintea Naşterii Domnului şi care datează din sec. XIV-XV, apoi cu „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm“ - imnul compus de Niceta de Remesiana în sec. al IV-lea.

„Corul «Byzantion» a fost înfiinţat în anul 1997 pe vremea când eram elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox «Sfântul Vasile cel Mare» din Iaşi. Am făcut parte din promoţia 1996-2001, iar în al doilea an de seminar am manifestat un deosebit interes pentru muzica bizantină datorită măiestriei pedagogice cu care ne-a îndrumat pr. prof. Florin Bucescu. De atunci, prin corul nostru au trecut mai multe generaţii de tineri care au fost în special elevi ai seminarului ieşean. Iată, anul acesta ne-am gândit să marcăm cei 15 ani de existenţă în cadrul Masterclassului de Cânt Bizantin. Consider că este cea mai potrivită ocazie prin intermediul căreia să ne exprimăm bucuria împreună“, a spus prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, dirijorul corului şi cadru didactic la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.

Locaţia pentru concertul aniversar al Corului „Byzantion“ a fost aleasă la Mănăstirea Frumoasa, „renumită pentru acustica sa“. „Am încercat să creăm o atmosferă de rugăciune fără a folosi sonorizarea. Am avut bucuria de a-l avea invitat pe prof. Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, o personalitate marcantă a muzicii bizantine mondiale, un caracter uman deosebit, o persoană alături de care am avut onoarea să cântăm în mai multe concerte din Europa. De asemenea, am avut alături pe prof. Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena“, a explicat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.

În această seară, de la ora 19:30, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, va avea loc un concert de gală intitulat „35 de ani de activitate a Corului Bizantin Grec“. Concertul va fi susţinut de cursanţii ediţiei aniversare şi de Corul „Byzantion“.

Sursa: http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/corul-byzantion-din-iasi-sarbatorit-15-ani-de-activitate

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

  • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole